Η πιο όμορφη γιορτή του χρόνου, επιτέλους, πλησιάζει!

Για πολλούς ανθρώπους όμως, οι γιορτές, πέρα από ευκαιρία χαλάρωσης και συνεύρεσης με αγαπημένα πρόσωπα, αποτελούν και μέρες άγχους.

Εκείνοι που το προηγούμενο διάστημα βρίσκονταν σε μια διαδικασία απώλειας ή συντήρησης του σωματικού τους βάρους, τις ημέρες αυτές φαίνεται να διακατέχονται από μια ανησυχία για το πώς θα καταφέρουν να αντισταθούν στα γλυκά εδέσματα που θα περιβάλλουν τα γιορτινά τους τραπέζια.

Κατανοητό –δεν γίνεται να αντισταθούμε στα γλυκά. Μήπως όμως θα ήταν καλύτερο, αντί να εστιάζουμε απλά στις θερμίδες τους, να έχουμε και κατά νου τη θρεπτική τους αξία και τι προσφέρουν στον οργανισμό;

Ας αναλύσουμε, λοιπόν, τη σύσταση κάποιων από τα πιο γνωστά παραδοσιακά γλυκά που κάθε χρόνο κοσμούν το χριστουγεννιάτικο τραπέζι μας:

 

Μελομακάρονα

Τα μελομακάρονα παρασκευάζονται χωρίς βούτυρο, άρα δεν περιέχουν κορεσμένα λιπαρά, δηλαδή εκείνα τα λιπαρά που βλάπτουν την υγεία μας. Αντιθέτως, η παρασκευή τους με ελαιόλαδο, αλλά και τα καρύδια που περιέχουν, προσφέρουν στον οργανισμό τόσο μονοακόρεστα όσο και πολυακόρεστα λιπαρά οξέα, ρυθμίζοντας έτσι το λιπιδαιμικό προφίλ του οργανισμού, προστατεύοντάς μας από τη δημιουργία αθηρωματικών πλακών.

 

Κουραμπιέδες

Οι κουραμπιέδες, εξαιτίας της παρασκευής τους με βούτυρο, περιέχουν κορεσμένα λιπαρά και χοληστερόλη, ενώ η παρουσία της ζάχαρης δεν προσφέρει θρεπτικά συστατικά στον οργανισμό. Ωστόσο, τα αμύγδαλα που περιέχουν αποτελούν άριστη πηγή αντιοξειδωτικής βιταμίνης Ε και μαγνησίου, καλή πηγή πρωτεϊνών και φυτικών ινών, ενώ παράλληλα προσφέρουν κάλιο, ασβέστιο, φώσφορο, σίδηρο και πολυακόρεστα λιπαρά οξέα. Ένας κουραμπιές 30 γρ. αποδίδει στον οργανισμό 150 θερμίδες και 8,55 γρ. λίπους.

 

Δίπλες

Οι δίπλες είναι χαμηλότερες σε θερμίδες και λιπαρά. Ας προτιμήσουμε για την παρασκευή τους τη χρήση ελαιόλαδου και όχι σπορέλαιου, ώστε να επωφεληθούμε από τα μονοακόρεστα λιπαρά οξέα και τα αντιοξειδωτικά συστατικά που περιέχονται στο ελαιόλαδο. Παράλληλα, το μέλι και η κανέλα προσδίδουν αντισηπτικές και αντιφλεγμονώδεις δράσεις, ενώ το σουσάμι και τα καρύδια, που συχνά χρησιμοποιούνται ως γαρνιτούρα στις δίπλες, δρουν προστατευτικά στο καρδιαγγειακό σύστημα, εξαιτίας των πολυακόρεστων λιπαρών οξέων που περιέχουν. Μία δίπλα 45 γρ. αποδίδει στον οργανισμό 150 θερμίδες και 3,5 γρ. λίπους.

 

Συμπερασματικά, αντί λοιπόν να ψάχνουμε τρόπους για να αποφύγουμε την κατανάλωση των γλυκών αυτών εδεσμάτων, ας φροντίσουμε απλά να αποφύγουμε τις υπερβολές. Να θυμόμαστε ότι κανένα τρόφιμο στη σύγχρονη διατροφή και διαιτολογία δεν θεωρείται απαγορευτικό όταν η κατανάλωσή του χαρακτηρίζεται από σύνεση και μέτρο!

 

EXTRA ΠΡΟΤΑΣΗ

Μελομακάρονα χωρίς ζάχαρη

Από την Emily Vagia

Υλικά

1 κουταλιά της σούπας ξύσμα πορτοκαλιού ή μανταρινιού

1/4 φλ. χυμό πορτοκάλι ή μανταρίνι (50 ml)

1/2 φλ. ελαιόλαδο (125 ml)

1,5 κουταλιά της σούπας σιρόπι αγαύης (ή μέλι)

1,5 φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

1/2 κουταλιά της σούπας baking powder

Αλάτι

Τριμμένο καρύδι για το σερβίρισμα

 

Για το σιρόπι

350 ml νερό

350 ml σιρόπι αγαύης (ή μέλι)

100 γρ. υποκατάστατο ζάχαρης (ζάχαρη καρύδας, ζάχαρη από monk fruit ή ερυθριτόλη)

 

Διαδικασία

Ανακατεύουμε όλα τα στερεά υλικά μαζί, δηλαδή το αλεύρι, το γαρύφαλλο, το αλάτι, τη σόδα και το baking powder. Σε ένα άλλο μπολ ανακατεύουμε τα υγρά υλικά. Έπειτα ρίχνουμε τα υγρά μέσα στα στερεά και ανακατεύουμε καλά. Θα δημιουργηθεί μια μαλακή ζύμη. Φτιάχνουμε μικρά μελομακαρονάκια-μπουκίτσες ή πιο μεγάλα, ανάλογα με την προτίμησή μας.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς στον αέρα, για περίπου 15-20 λεπτά. Προς το τέλος, καλό είναι να είμαστε από πάνω, μην τυχόν και μας καούν τα μελομακάρονα. Όσο πιο μικρά είναι τόσο πιο λίγο χρόνο θέλουν για να ψηθούν.

Για να φτιάξουμε το σιρόπι, απλά ανακατεύουμε σε ένα κατσαρολάκι το σιρόπι αγαύης, το υποκατάστατο ζάχαρης και το νερό. Ρίχνουμε μέσα κι ένα στικ κανέλας, αν θέλουμε. Μόλις αρχίσει να βράζει το μείγμα, το αφήνουμε να βράσει για 5 λεπτά.

Ρίχνουμε το καυτό σιρόπι πάνω σε ελαφρώς ζεστά μελομακάρονα. Αφήνουμε για 30 λεπτά και έπειτα γυρίζουμε τα μελομακάρονα και τα αφήνουμε για 5-6 ώρες ή και για ένα ολόκληρο βράδυ. Αυτή η οδηγία είναι για μαλακά μελομακάρονα. Αν τα θέλουμε πιο τραγανά, τότε τα αφήνουμε για 20-30 λεπτά με το σιρόπι. Πασπαλίζουμε με καρύδι.

Η πιο όμορφη γιορτή του χρόνου, επιτέλους, πλησιάζει!

Για πολλούς ανθρώπους όμως, οι γιορτές, πέρα από ευκαιρία χαλάρωσης και συνεύρεσης με αγαπημένα πρόσωπα, αποτελούν και μέρες άγχους.

Εκείνοι που το προηγούμενο διάστημα βρίσκονταν σε μια διαδικασία απώλειας ή συντήρησης του σωματικού τους βάρους, τις ημέρες αυτές φαίνεται να διακατέχονται από μια ανησυχία για το πώς θα καταφέρουν να αντισταθούν στα γλυκά εδέσματα που θα περιβάλλουν τα γιορτινά τους τραπέζια.

Κατανοητό –δεν γίνεται να αντισταθούμε στα γλυκά. Μήπως όμως θα ήταν καλύτερο, αντί να εστιάζουμε απλά στις θερμίδες τους, να έχουμε και κατά νου τη θρεπτική τους αξία και τι προσφέρουν στον οργανισμό;

Ας αναλύσουμε, λοιπόν, τη σύσταση κάποιων από τα πιο γνωστά παραδοσιακά γλυκά που κάθε χρόνο κοσμούν το χριστουγεννιάτικο τραπέζι μας:

 

Μελομακάρονα

Τα μελομακάρονα παρασκευάζονται χωρίς βούτυρο, άρα δεν περιέχουν κορεσμένα λιπαρά, δηλαδή εκείνα τα λιπαρά που βλάπτουν την υγεία μας. Αντιθέτως, η παρασκευή τους με ελαιόλαδο, αλλά και τα καρύδια που περιέχουν, προσφέρουν στον οργανισμό τόσο μονοακόρεστα όσο και πολυακόρεστα λιπαρά οξέα, ρυθμίζοντας έτσι το λιπιδαιμικό προφίλ του οργανισμού, προστατεύοντάς μας από τη δημιουργία αθηρωματικών πλακών.

 

Κουραμπιέδες

Οι κουραμπιέδες, εξαιτίας της παρασκευής τους με βούτυρο, περιέχουν κορεσμένα λιπαρά και χοληστερόλη, ενώ η παρουσία της ζάχαρης δεν προσφέρει θρεπτικά συστατικά στον οργανισμό. Ωστόσο, τα αμύγδαλα που περιέχουν αποτελούν άριστη πηγή αντιοξειδωτικής βιταμίνης Ε και μαγνησίου, καλή πηγή πρωτεϊνών και φυτικών ινών, ενώ παράλληλα προσφέρουν κάλιο, ασβέστιο, φώσφορο, σίδηρο και πολυακόρεστα λιπαρά οξέα. Ένας κουραμπιές 30 γρ. αποδίδει στον οργανισμό 150 θερμίδες και 8,55 γρ. λίπους.

 

Δίπλες

Οι δίπλες είναι χαμηλότερες σε θερμίδες και λιπαρά. Ας προτιμήσουμε για την παρασκευή τους τη χρήση ελαιόλαδου και όχι σπορέλαιου, ώστε να επωφεληθούμε από τα μονοακόρεστα λιπαρά οξέα και τα αντιοξειδωτικά συστατικά που περιέχονται στο ελαιόλαδο. Παράλληλα, το μέλι και η κανέλα προσδίδουν αντισηπτικές και αντιφλεγμονώδεις δράσεις, ενώ το σουσάμι και τα καρύδια, που συχνά χρησιμοποιούνται ως γαρνιτούρα στις δίπλες, δρουν προστατευτικά στο καρδιαγγειακό σύστημα, εξαιτίας των πολυακόρεστων λιπαρών οξέων που περιέχουν. Μία δίπλα 45 γρ. αποδίδει στον οργανισμό 150 θερμίδες και 3,5 γρ. λίπους.

 

Συμπερασματικά, αντί λοιπόν να ψάχνουμε τρόπους για να αποφύγουμε την κατανάλωση των γλυκών αυτών εδεσμάτων, ας φροντίσουμε απλά να αποφύγουμε τις υπερβολές. Να θυμόμαστε ότι κανένα τρόφιμο στη σύγχρονη διατροφή και διαιτολογία δεν θεωρείται απαγορευτικό όταν η κατανάλωσή του χαρακτηρίζεται από σύνεση και μέτρο!

 

EXTRA ΠΡΟΤΑΣΗ

Μελομακάρονα χωρίς ζάχαρη

Από την Emily Vagia

Υλικά

1 κουταλιά της σούπας ξύσμα πορτοκαλιού ή μανταρινιού

1/4 φλ. χυμό πορτοκάλι ή μανταρίνι (50 ml)

1/2 φλ. ελαιόλαδο (125 ml)

1,5 κουταλιά της σούπας σιρόπι αγαύης (ή μέλι)

1,5 φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

1/2 κουταλιά της σούπας baking powder

Αλάτι

Τριμμένο καρύδι για το σερβίρισμα

 

Για το σιρόπι

350 ml νερό

350 ml σιρόπι αγαύης (ή μέλι)

100 γρ. υποκατάστατο ζάχαρης (ζάχαρη καρύδας, ζάχαρη από monk fruit ή ερυθριτόλη)

 

Διαδικασία

Ανακατεύουμε όλα τα στερεά υλικά μαζί, δηλαδή το αλεύρι, το γαρύφαλλο, το αλάτι, τη σόδα και το baking powder. Σε ένα άλλο μπολ ανακατεύουμε τα υγρά υλικά. Έπειτα ρίχνουμε τα υγρά μέσα στα στερεά και ανακατεύουμε καλά. Θα δημιουργηθεί μια μαλακή ζύμη. Φτιάχνουμε μικρά μελομακαρονάκια-μπουκίτσες ή πιο μεγάλα, ανάλογα με την προτίμησή μας.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς στον αέρα, για περίπου 15-20 λεπτά. Προς το τέλος, καλό είναι να είμαστε από πάνω, μην τυχόν και μας καούν τα μελομακάρονα. Όσο πιο μικρά είναι τόσο πιο λίγο χρόνο θέλουν για να ψηθούν.

Για να φτιάξουμε το σιρόπι, απλά ανακατεύουμε σε ένα κατσαρολάκι το σιρόπι αγαύης, το υποκατάστατο ζάχαρης και το νερό. Ρίχνουμε μέσα κι ένα στικ κανέλας, αν θέλουμε. Μόλις αρχίσει να βράζει το μείγμα, το αφήνουμε να βράσει για 5 λεπτά.

Ρίχνουμε το καυτό σιρόπι πάνω σε ελαφρώς ζεστά μελομακάρονα. Αφήνουμε για 30 λεπτά και έπειτα γυρίζουμε τα μελομακάρονα και τα αφήνουμε για 5-6 ώρες ή και για ένα ολόκληρο βράδυ. Αυτή η οδηγία είναι για μαλακά μελομακάρονα. Αν τα θέλουμε πιο τραγανά, τότε τα αφήνουμε για 20-30 λεπτά με το σιρόπι. Πασπαλίζουμε με καρύδι.

Σχετικά άρθρα